Jump to content
Cold?
Local
Radar
Snow?

Loss of data on Davis Vantage Vue


Recommended Posts

Posted
  • Location: SE London
  • Location: SE London

    john, another thought. can you do an advanced search on your hard drive for all files generated from the start date you lost data. just to see if there is place where the downloads are going to instead of the place they are meant to go to.

    Link to post
    Share on other sites
    Spotted a post you think may be an issue? Please help the team by reporting it.
    • Replies 218
    • Created
    • Last Reply

    Top Posters In This Topic

    Top Posters In This Topic

    Popular Posts

    Pit, thanks for your help with John on this. a cable replacement is going to be a lot cheaper than data logger. but its just another way of eliminating a fault. so let's hope the cheap way resolves it

    You tell me, Pit was on a bit since I hoped he might enlighten us! Yep that is the end that wiull fit in the data logger. Where the other end is supposed to go I assume the back of the tower but

    It's one of those situations where being there would help 😄 The only thing I can think of is, uninstall weatherlink software completely. Make sure you back up your data though. Reboot the compute

    Posted Images

    Posted
  • Location: just south of Doncaster, Sth Yorks
  • Location: just south of Doncaster, Sth Yorks
    1 hour ago, TomW said:

    How odd I must say, did you try it on a different PC/Laptop because I don't know what else to suggest to check if its the logger or the PC?

    No I can't do that tom as have only the 1 pc and a bobile phone no IPad anymore, so means I am stuck with trying that suggestion, but thank you.

    Link to post
    Share on other sites
    Posted
  • Location: just south of Doncaster, Sth Yorks
  • Location: just south of Doncaster, Sth Yorks
    1 hour ago, MAF said:

    john, another thought. can you do an advanced search on your hard drive for all files generated from the start date you lost data. just to see if there is place where the downloads are going to instead of the place they are meant to go to.

    Nothing I can see Mike, found a lot of weatherlink 54 my first weather station and a file about the amazing 2010 30 nov-1 dec snowfall!, not what I would have liked though so no go I'm afraid

    Link to post
    Share on other sites
    Posted
  • Location: just south of Doncaster, Sth Yorks
  • Location: just south of Doncaster, Sth Yorks

    Off to do something positive, in the garden to trim down some of the perennials that seem not to attract the birds!

    A shame no one in this immediate area that I could ask that does weather reports to see if they have a spare pc-never mind, I do have the data on the console and the summary on my pc. I make a weather diary each day with max/min, rainfall and a Met Office style daily weather report so I'll just have to make do with that. Thanks to all of you on here that have racked your brains to give me helpful suggestions.

    You never know Davis may respond after the comment from Weather Shop!

    Link to post
    Share on other sites
    Posted
  • Location: Sheffield South Yorkshire 160M Powering the Sheffield Shield
  • Weather Preferences: Any Extreme
  • Location: Sheffield South Yorkshire 160M Powering the Sheffield Shield

    John I would disconnect the console and set it back up making sure the time and date is correct.

    Next look on C drive under weatherlink\yourstation for any wlk files with the wrong date and move them elsewhere if you wish to try and get the data out of them.

    Reconnect your station and see if it works.

    Link to post
    Share on other sites
    Posted
  • Location: just south of Doncaster, Sth Yorks
  • Location: just south of Doncaster, Sth Yorks

    Thanks, I'll give it a go a bit later

     

    Link to post
    Share on other sites
    Posted
  • Location: Sheffield South Yorkshire 160M Powering the Sheffield Shield
  • Weather Preferences: Any Extreme
  • Location: Sheffield South Yorkshire 160M Powering the Sheffield Shield

    One last check you're hard drive isn't full by any chance?

    Link to post
    Share on other sites
    Posted
  • Location: just south of Doncaster, Sth Yorks
  • Location: just south of Doncaster, Sth Yorks

    Just had a reply fom Davis (!), rare indeed for me

    They suggest this

     

    problem is how; the 'yellow' box opens up every report for years!

    Also how do I alter the date?

    I'm probably looking at the wrong thing.

    Can someone please explain?

    thanks

    Bruce Johnson (Davis Instruments)

    Nov 3, 2020, 11:01 AM PST

    This sounds like data corruption
    Please, in the WeatherLink software, open up the “Browser” button (looks like a yellow writing pad). Then highlight each record with a date that is in the future (can only do 1 at a time). Press the “DEL” button on your keyboard.

    Once all are deleted, then restart and try to re-download.
    It should work.
    If you see that it puts weird dates in again, then the logger has corrupt data and must be cleared. To clear it, go to Setup and Set Archive Interval, then answer YES when it warns about clearing the logger. Then you can put it back to whatever interval you want.
    If you still have problems, then Go into your c:\weatherlink\<yourstationname>
    And delete the following files:
    DataLists.dat
    DataSets.dat
    Also, delete any *.wlk files that have a year that would be in the future.

    Also, reseat all of the cables. Before re-seating the data logger, please make sure to power down the console FULLY!

    Restart WeatherLink and test.

    If you are still having issues, we may need to rename the last month that that ends with WLK. Or clear the logger. To clear the logger, go to SETUP in the software, then select Archive Interval. Select OK and it will prompt to clear the logger. Say YES. Do note, these are both destructive to the data so I want to do these as the last ditch effort.

    Link to post
    Share on other sites
    Posted
  • Location: just south of Doncaster, Sth Yorks
  • Location: just south of Doncaster, Sth Yorks
    4 hours ago, The PIT said:

    John I would disconnect the console and set it back up making sure the time and date is correct.

    Next look on C drive under weatherlink\yourstation for any wlk files with the wrong date and move them elsewhere if you wish to try and get the data out of them.

    Reconnect your station and see if it works.

    tried this and could not see any faurlt files, also time date etc on console are correct and within 1 minute of what the set up shows on the weatherlink?

    COR all are showing exactly same time and date

    4 minutes ago, The PIT said:

    One last check you're hard drive isn't full by any chance?

    nope

    Edited by johnholmes
    Link to post
    Share on other sites
    Posted
  • Location: Sheffield South Yorkshire 160M Powering the Sheffield Shield
  • Weather Preferences: Any Extreme
  • Location: Sheffield South Yorkshire 160M Powering the Sheffield Shield

    Open this pc then look at C drive it should say so much free of xxxgb

    Link to post
    Share on other sites
    Posted
  • Location: SE London
  • Location: SE London

    by no means meaning to be rude, but have you understood all the instructions from Davis. other than sitting at your pc and going through them i am becoming to be at a loss. As i said, and Pit too, the data files seem corrupt and are corrupting the logger. one final thought. have you run an antivirus scan lately. or a malware one? is your antivirus software putting a block on the data? 

    Link to post
    Share on other sites
    Posted
  • Location: just south of Doncaster, Sth Yorks
  • Location: just south of Doncaster, Sth Yorks

    I am really out of my depth with the Davis thing; what I'm about to say may sound daft to some folk but I really am a pc numpty.

    So this

    the first para of the Davis suuestion. I can see the 'yellow', the 'browser' button. When I open it all the data from the year dot is there along with every 30 mins throughout October until 0500 on the 27th. I'm then told to change the date, on mine, assuming I am in the correct place, I cannot change anything?

     

    Link to post
    Share on other sites
    Posted
  • Location: just south of Doncaster, Sth Yorks
  • Location: just south of Doncaster, Sth Yorks
    3 minutes ago, johnholmes said:

    I am really out of my depth with the Davis thing; what I'm about to say may sound daft to some folk but I really am a pc numpty.

    So this

    the first para of the Davis suuestion. I can see the 'yellow', the 'browser' button. When I open it all the data from the year dot is there along with every 30 mins throughout October until 0500 on the 27th. I'm then told to change the date, on mine, assuming I am in the correct place, I cannot change anything?

     

    how do I change the date, I can delete any of them but seem unable to do what he says, change the date to one in the future?

    Link to post
    Share on other sites
    Posted
  • Location: just south of Doncaster, Sth Yorks
  • Location: just south of Doncaster, Sth Yorks
    24 minutes ago, johnholmes said:

    how do I change the date, I can delete any of them but seem unable to do what he says, change the date to one in the future?

    good-night folks, I do appreciate the help offered, going to bed

    Link to post
    Share on other sites
    Posted
  • Location: Sheffield South Yorkshire 160M Powering the Sheffield Shield
  • Weather Preferences: Any Extreme
  • Location: Sheffield South Yorkshire 160M Powering the Sheffield Shield

    John I can remote in to have a look but will need your phone number and email address. If you want me to do this send a pm. it won't be until this evenign as I'm working right now.

    Link to post
    Share on other sites
    Posted
  • Location: just south of Doncaster, Sth Yorks
  • Location: just south of Doncaster, Sth Yorks
    4 minutes ago, The PIT said:

    John I can remote in to have a look but will need your phone number and email address. If you want me to do this send a pm. it won't be until this evenign as I'm working right now.

    Thank you for that Pit, much appreciated as I've got pc fatigue flailing around in the dark so to speak.

    I'll send you a pm

    Link to post
    Share on other sites
    Posted
  • Location: Sheffield South Yorkshire 160M Powering the Sheffield Shield
  • Weather Preferences: Any Extreme
  • Location: Sheffield South Yorkshire 160M Powering the Sheffield Shield

    Ah well did a remote session and as John said the station is having a proper sulk and no communication at all now. Everything else looks okay so either a datalogger going to the datalogger in the sky or cable issue.

    Link to post
    Share on other sites
    Posted
  • Location: SE London
  • Location: SE London
    18 hours ago, The PIT said:

    Ah well did a remote session and as John said the station is having a proper sulk and no communication at all now. Everything else looks okay so either a datalogger going to the datalogger in the sky or cable issue.

    Pit, thanks for your help with John on this. a cable replacement is going to be a lot cheaper than data logger. but its just another way of eliminating a fault. so let's hope the cheap way resolves it.  

    John, at least its getting narrowed down now, and you may have an idea as to the way forward. cheap cable replacement (although i have a doubts it is the cable as they don't normally just fail) or a replacement data logger setup. 

    cables are pretty robust and unless physically broken they take a lot of abuse. trodden on; twisted; bent, normally  don't affect it. but i am always willing to be proved wrong. 

    • Like 1
    Link to post
    Share on other sites
    Posted
  • Location: Sheffield South Yorkshire 160M Powering the Sheffield Shield
  • Weather Preferences: Any Extreme
  • Location: Sheffield South Yorkshire 160M Powering the Sheffield Shield

    I've got a serial logger in a draw doing nothing.

    Link to post
    Share on other sites
    Posted
  • Location: SE London
  • Location: SE London
    35 minutes ago, The PIT said:

    I've got a serial logger in a draw doing nothing.

    well you are only down the road from john 😉  😃

    Link to post
    Share on other sites
    Posted
  • Location: just south of Doncaster, Sth Yorks
  • Location: just south of Doncaster, Sth Yorks
    3 hours ago, MAF said:

    Pit, thanks for your help with John on this. a cable replacement is going to be a lot cheaper than data logger. but its just another way of eliminating a fault. so let's hope the cheap way resolves it.  

    John, at least its getting narrowed down now, and you may have an idea as to the way forward. cheap cable replacement (although i have a doubts it is the cable as they don't normally just fail) or a replacement data logger setup. 

    cables are pretty robust and unless physically broken they take a lot of abuse. trodden on; twisted; bent, normally  don't affect it. but i am always willing to be proved wrong. 

    thanks Mike I now wait for the cable to arrive

    Link to post
    Share on other sites
    Posted
  • Location: just south of Doncaster, Sth Yorks
  • Location: just south of Doncaster, Sth Yorks
    1 hour ago, The PIT said:

    I've got a serial logger in a draw doing nothing.

    If the cable is okay then perhaps we can discuss you posting it to me to try. Obviously I'll pay for it and postage

    Link to post
    Share on other sites
    Posted
  • Location: just south of Doncaster, Sth Yorks
  • Location: just south of Doncaster, Sth Yorks

    Well the cable has ariived. The end for the data logger is fine but the end seems to require a usb connection. I don't have one of those! One cable (power) goes into the 3 pin plug. The other goes into the back of the tower and is a, I think without actually pulling the tower out) has a 9 pin plug.

     

    Any ideas Pit or anyone please?

     

    Link to post
    Share on other sites
    Posted
  • Location: Siston, Bristol 70m ASL
  • Location: Siston, Bristol 70m ASL
    9 minutes ago, johnholmes said:

    Well the cable has ariived. The end for the data logger is fine but the end seems to require a usb connection. I don't have one of those! One cable (power) goes into the 3 pin plug. The other goes into the back of the tower and is a, I think without actually pulling the tower out) has a 9 pin plug.

     

    Any ideas Pit or anyone please?

     

    Would you be able to send a picture of the cable and the logger?

    Link to post
    Share on other sites
    Posted
  • Location: just south of Doncaster, Sth Yorks
  • Location: just south of Doncaster, Sth Yorks
    56 minutes ago, TomW said:

    Would you be able to send a picture of the cable and the logger?

    probably

    Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
    ×
    ×
    • Create New...